top of page

Mijn Yoga ‘Unlock your Soul’ JourneyZoals jullie allemaal wel al weten is mijn grootste passie naast Yoga ‘Dans’. Ik ben al dansend geboren….(lacht). Op 12 jarige leeftijd startte ik mijn journey in de danscompetitie, wat een journey…Zalige tijden beleefd, heel veel mooie herinneringen. Het heeft me geleerd om door te zetten, om niet op te geven, doelgericht te werken, ambitieus te zijn. Maar langs de andere kant heeft het mij ook gekraakt. Ik werd heel kritisch voor mezelf, wou altijd de beste zijn, ‘goed’ was niet goed genoeg, het moest schitterend zijn. Ik ontwikkelde faalangst en perfectionisme en dit reflecteerde zich op alle gebieden van mijn leven.

Komt dit enkel door de danscompetitie? Uiteraard niet. Ik ben ook opgegroeid in een familie/gezin die ook heel erg ‘kritisch’ is voor zichzelf en voor de ander en los daarvan leven we ook in een ‘samenleving’, ‘onderwijsstructuur’ die heel erg vanuit een ‘mannelijke energie’ handelt… Doordoen, niet opgeven, presteren, doelgericht werken.

De ‘vrouwelijke’ zachte energie heb ikzelf jaren als ‘zwak’ gezien. Ik zei tegen mezelf: daar kan je niks met bereiken en de maatschappij/het onderwijs werkte deze ‘overtuiging’ in de hand…


Wil ik hiermee zeggen dat ‘mannelijke energie’ slecht is? Neen, tuurlijk niet. We hebben zowel mannelijke als vrouwelijk energie nodig om in balans te zijn, om gelukkig en gezond te zijn. Bij mij was deze jarenlang niet in balans en volgens mij ‘overheerst’ de mannelijke energie in onze samenleving nog steeds, al voel ik daar wel een ‘kanteling’, wat goed is.


En nu denken jullie waarschijnlijk: wat heeft dit met yoga te maken?

Wel, hier komt het…


Mijn eerste yoga ervaring was ‘Hot Yoga’. Dit is een intense yogasessie van anderhalfuur in een ruimte van 40 graden. Mijn intentie om naar deze yogales te gaan was fysiek sterker worden, leniger worden, bepaalde poses ‘kunnen’ performen en als kers op de taart misschien ook wel wat afvallen…

Dus,… Ook hier werd mijn ‘mannelijke energie’ enorm getriggerd en op dat moment vond ik dat zalig. Had je mij op dat moment een iets ‘zachtere’ yogavorm laten doen was ik sowieso weggelopen. Met het idee: ik doe hier niks, ik ben hier gewoon, zo zweverig… Ik was nog niet klaar om die ‘zachte’ kant in mezelf te omarmen, laat staan die in ‘yoga’ te ontdekken.


En toen kwam Corona en had ik heel veel tijd om met mezelf geconfronteerd te worden, (lacht). Ik startte mijn zelfontwikkeling journey en begon met de ‘School voor Relaties’…Hierdoor kwam ik meer en meer in mijn vrouwelijke kracht te staan en omarmde ik mijn vrouwelijke energie. Ik begon te luisteren naar mijn intuïtie, stond heel dicht bij mezelf en ik voelde dat ik een ‘yoga-opleiding wou volgen’ nog niet met de intentie om les te geven maar ik wist dat het mij deugd zou doen…

Dit was de beste beslissing ‘ever’… In deze 200H teacher training heb ik zoveel geleerd, geweldige mensen ontmoet en ‘yoga’ op een andere manier leren kennen. Ik herinner mij nog steeds de eerste les van ‘Christine’ (één van onze docenten). Je kon de passie en ontroering in haar ogen zien als ze vertelde over Yoga. Ik hoorde de zachte muziek in mijn oren als de les begon, haar liefdevolle stem en ik was vertrokken. Na die eerste les wist ik het… Wauw, dit is magisch, dit doet wonderen… ik was verkocht en wist dat ik dit wou delen met andere mensen…

Deze 4 maanden opleiding heeft mij getransformeerd. Ik voelde dat ik meer en meer in ‘balans’ kwam, mezelf liever ging zien, minder kritisch werd voor mezelf en de ander. Ik omarmde ‘de zachtheid’, de liefdevolle streling van ‘Yoga’. Een bijkomend effect was dat ik voelde dat ik nog dichter bij mezelf kwam, kon luisteren naar mijn ‘innerlijke stem’. Mijn spirituele journey was gestart…and I loved it, every part of it.

Mijn mindset veranderde… Ik begon te geloven in de magie van het leven, manifestatie, enz… Ik begon mezelf graag te zien en ik wist dat alles wat ik wou bereiken ik ook zou bereiken zolang ik maar heel dicht bij mezelf bleef en mijn innerlijke stem… Ik wist dat het bewust worden van mijn eigen gedachten hierin de key’ was.

Zo komt het dat ik heb losgelaten wat niet meer bij mij past en langzaam maar zeker mijn droomleven aan het manifesteren ben.

Uit dit bovenste is ‘Unlocked Yoga’ ontstaan - Unlock Your Soul…


De missie van Unlocked Yoga is om mensen via Yoga, beweging, dans en meditatie in contact te brengen met die ‘innerlijke stem’. Ik wil mensen via dit alles ‘in verbinding’ brengen met zichzelf en met de ander. De zachtheid van het leven, de flow van het leven ‘is’ overal aanwezig zolang je erin gelooft…Yoga is voor mij ‘zachtheid’, ‘mildheid’, liefde voor jezelf, voor de ander en voor het leven… De vrouwelijke energie waar zoveel nood aan is (volgens mij) wil ik in deze studio helemaal laten floreren.

Mensen zijn op zoek naar rust, willen uit hun hoofd, weg uit de rush…Unlocked Yoga wil mensen in contact brengen met ‘die stilte’.

Een bewust leven is de key tot een gelukkig leven volgens mij, naar binnen keren is hiervoor noodzakelijk, de stilte opzoeken in jezelf met heel veel liefde voor jezelf, en ‘vertrouwen’ dat alles wat op je pad komt in jouw leven met een reden daar is. Het wil jou iets laten zien. Het is er om jou sterker te maken. Als je leert accepteren, loslaten, op jouw ‘yogamat’ komt er ongetwijfeld magie op jouw pad. ‘Zakken’ van ons hoofd naar ons hart.

UNLOCK YOUR SOUL!


Ik schrijf dit vanuit mijn bed (plank, lol) in ‘India’ en waarom schrijf ik dit hier? Dat volgt nu. (Lacht)…

Mijn intentie 'behind my trip' hier in India was om nog dichter bij mezelf te komen, te voelen, die innerlijke stem nog meer te horen en dit via yoga en meditatie…Ik dacht hiervoor moet ik bij de bron zijn, in India…Vroeger zou mijn intentie geweest zijn: Ik ga naar India om mijn certificaat te behalen voor mijn teacher training en nog meer ‘kennis’ op te doen rond Yoga…(vanuit het hoofd)

Mijn eerste Vinyasa les hier was ik een beetje ‘in shock’. Het was alsof ik in een ‘gym’ les stond, met heel veel focus op het technische, op je lijf fysiek sterker maken met weinig aandacht voor vertraging... Ik was ontgoocheld. Maar ik dacht ik geef het nog een kans… Naarmate de lessen en weken passeerden merkte ik dat er geen verandering kwam.. Ook in de theorielessen als we het bijvoorbeeld over ‘hartopening’ hebben voelde ook dit heel technisch aan.

Als ik een hartopening les ontwikkel is dat om mensen via asana’s hun hart te laten openen voor alles wat op hun pad komt, met heel veel liefde en zachtheid voor zichzelf…

Hier ligt de focus op jou fysiek sterker maken, wat uiteindelijk misschien wel hetzelfde resultaat zal hebben, maar de weg ernaar toe is voor mij iets harder voor jezelf en voor je lichaam. Ik merkte dat ‘de prestatiegerichte’ Lieze weer naar boven kwam…doen ipv zijn. Ashtanga yoga gaat hier nog een stapje verder in, (lacht)…

Ik wil hier niet pretenderen dat wat ik doe ‘beter’ is. Het past op dit moment gewoon beter bij wie ik ben, wat ik wil uitdragen.

Wat ik vooral merk is dat mijn lijf ‘fysiek’ sterker is geworden. Ik ben afgevallen, heb meer spierkracht, ben flexibeler maar ik voel een groot gemis. De vroegere Lieze had dit resultaat de max gevonden, maar de Lieze die haar ‘zachte kracht’ heeft omarmt mist vooral de diepgang.


Een gemis naar het diepe, naar het zachte, naar de bron, naar de kern…Datgene waarvoor ik initieel kwam heb ik niet gevonden op de mat… maar langs de andere kant voel ik dat mijn visie rond yoga alleen nog maar sterker is geworden. Op de mat heb ik hier misschien niet de rust gevonden, maar naast de mat heb ik zoveel geleerd, met heel veel zachtheid en liefde voor mezelf.

Wil ik hiermee zeggen dat wat ze hier doen niet goed is? Neen uiteraard niet… Maar dit past gewoon minder bij wie ik ben op dit moment en hoe ik mijn leven wil leiden..en dat is voor iedereen anders….


Deze week is het ‘examenweek’ en moeten we zelf een les ontwikkelen… In het begin kwam de prestatiegerichte Lieze naar boven en wou ik mij aanpassen aan hun stijl en nu voel ik dat ik gewoon mezelf ga blijven en het resultaat hiervan los ga laten. Ik ga een zachte hartopening Vinyasa flow geven met heel veel aandacht voor ‘the inner work’. Ik wil ze laten kennis maken met de kracht van de zachtheid, luisteren naar jouw lichaam. Dit alles zal ik zoals altijd doen op ‘muziek’. Muziek brengt me instant in contact met mijn gevoel, met mijn zachte kracht, met wie ik ben. We gaan flowen, flowen op het ritme van de muziek, op het ritme van het leven, op het ritme van ons hart…


Voor de rest heb ik vooral geleerd om, in de hardheid, zacht te blijven voor mezelf, mezelf en mijn lichaam niet te pushen….


En dit ligt ook in lijn met ‘Unlocked Yoga’…

Dus wil je graag de zachte kracht van yoga en van jezelf ontdekken? Kom gerust eens langs.


Veel liefs

Lieze vanuit India


265 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page